Gartnergården

Skjeberg Alle, 2630 Taastrup

Bygherre
Boligselskabet AKB Taastrup c/o KAB
Entrepriseform
Totalentreprise & delegeret bygherre
Arkitekt
Tranberg Arkitekter, ALL—Atelier Lorentzen Langkilde og GHB Landskabsarkitekter
Areal
2.213 m²
Som delegeret bygherre opførte Scandi Byg Gartnergården bestående af 30 almene ældreboliger med et tilhørende fælleslokale. Gartnergården er Danmarks første svanemærkede ældreboliger.

Gartnergårdens 30 svanemærkede ældreboliger er rummelige, lyse og topmoderne og er alle i ét plan med 2-3 værelser. Bebyggelsen består af 10 ældreboliger til par på 85 m2, 20 ældreboliger på 65 m2 samt et 60 m2 stort lokale, der anvendes som beboerlokale, væksthus og ejendomskontor. Beboerlokalet danner de fysiske rammer for forskellige boligsociale tiltag og arrangementer.

Gartnergården er opført i op til 3 etager, hvor boligerne er placeret forskudt, så der opstår fremspring og forskellige niveauer, der udnyttes til altaner. Alle boliger har egen terrasse eller altan. Boligerne er placeret rundt omkring en fælles grøn gårdhave, og alle indgange, haver og terrasser til de enkelte boliger er rettet mod den fælles gårdhave. Gårdrummet skærmer hermed mod unødig støj og skaber et roligt indre havemiljø mellem boligerne.

Gartnergården er opført på en tidligere gartnerigrund, som har været inspirationskilde til de flotte uderum. Gårdhaven er derfor indrettet med frugttræer, bærbuske, højbede, væksthus, uformelle haver, opholdsterrasser, gangforbindelser mv.

Gartnergården er udviklet med fokus på at skabe nærmiljø og rammer, der styrker det sociale fællesskab samtidigt med, at privatlivet tilgodeses. Den grønne gårdhave, som alle boligerne kranser omkring, er derfor fællesskabets samlingspunkt. Gårdmiljøet er med til at styrke beboernes oplevelse af at være en del af noget fælles og indbyde til at mødes på tværs af boligerne i løbet af dagen. Der er også indrettet private opholdsarealer, som er mere tilbagetrukket og afskærmet fra de andre beboere.

Igennem boligernes rummelige og gennemlyste alrum har beboerne direkte adgang til den grønne centrale gårdhave og små hyggelige private haver. Alle boliger er indrettet under hensyn til beboere med funktionsnedsættelser, hvor fokus var på at skabe rammerne for et godt seniorliv med høj livskvalitet bl.a. ved at sikre høj tilgængelighed og sammenhæng mellem ude og inde. I denne forbindelse er der udover udvendige trapper ligeledes elevator til alle boligerne på de øvre etager.

Udover de forskudte boliger, som skaber fremspring og forskellige niveauer, har fokus ligeledes været på at skabe spændende arkitektur via facadebeklædningen. Facaderne er derfor beklædt med en særlig naturskiffer med mindre dele i træ. Skiferbeklædning er en unik Autumn-skifer fra Sydamerika, der indeholder en masse mineraler, som afgiver et særligt farvespil, der sammen med facadernes træ skaber et varmt udtryk.

Gartnergården scorede 100 procent i kundetilfredshed og 100 procent i kundeloyaliteten og fik dermed den højest mulige karakter i undersøgelsen.

- Vi er ovenud tilfredse med Scandi Bygs præstation, planlægning og ikke mindst det helt fantastiske samarbejde. Planlægningen har været grundig og struktureret, og Scandi Byg har været yderst proaktiv og formået at være på forkant gennem hele projektet. Vores ønsker til Gartnergården er blevet til virkelighed takket være et tæt og løsningsorienteret samarbejde med blandt andet Scandi Bygs kvalitetsbevidste projektleder på sagen, fortalte projektudviklingschef hos KAB, Marianne Sejerbo.