Scandi Byg vinder stor og perspektivrig boligrenovering

28 september, 2015

Ryhaven med 124 klyngeboliger i Aarhus rives ned til fundamentet og genopføres som moderne modulbyggeri og suppleres samtidig med 50 nye ungdomsboliger – licitationens fagdommere var dybt imponerede over vinderprojektet

Østjysk Boligs Ryhaven-afdeling med 124 klyngehusboliger i Aarhus-bydelen Hasle bliver nu renoveret i sådan en grad, at kun fundamenterne får lov at stå tilbage. Det er blive én af de første, hvis ikke den første gang, at Landsbyggefonden godkender en så ”grundig” modernisering i et byggeri af dette omfang med fonden som medfinansierende. En renovering, som beboerne sikkert også snarere vil betegne som et nybyggeri, når boligerne igen står indflytningsklar. For alt over fundamenterne genetableres efter nedrivningen som spritnyt energiklasse 2020 byggeri. Ingen af de gamle bygningsdele er med andre ord fundet sunde og værd at bevare.

Vinderen af totalentreprisen Scandi Byg a/s er da også mindst lige så tilfreds med det perspektiv, som ligger i at vinde Østjysk Boligs banebrydende opgave, som for værdien af det konkrete stykke arbejde, der løber op i lige godt 196 mio. kr. inkl. moms. Inden for det beløb får modulbyggevirksomheden, der præfabrikerer alle konstruktioner som industrielt fremstillede og færdigapterede moduler hjemme i Løgstør, desuden til opgave at nyetablere 50 ungdomsboliger på samme areal. Ligesom der også bliver plads til et nyt fælleshus, da friområderne hidtil har været rigelige. Det hele er tegnet af Ravn Arkitektur i Vejle i samarbejde med landskabsarkitekt Vibeke Rønnov, Aarhus, Ingeniør’ne, Esbjerg og så selvfølgelig Scandi Byg.

”En så omfattende ordre er altid vigtig for Scandi Byg, men samtidig at kunne sikre sig referencen på så perspektivrigt et stykke arbejde har selvfølgelig i sig selv en stor værdi for Scandi Byg,” forklarer salgschef Per Rødsgaard. Han forventer nemlig, at masser af halvskidt byggeri fra 60’erne og 70’erne landet over står foran samme tur. Og bliver processen omkring de nye Ryhaven boliger så succesfuld, som parterne forventer, håber Per Rødsgaard, at referencen vil inspirere andre boligselskaber til at vælge en lignende gennemgribende og effektiv renovering i de kommende år.

”I tilfælde som dette, er det jo netop billigere at rive ned til fundamentet og begynde forfra med moderne, energirigtige højkvalitetsboliger fremfor at fortsætte med at lappe på et problematisk byggeri,” konstaterer Per Rødsgaard. I tilfældet Ryhaven fik boligerne faktisk allerede en traditionel og kostbar renoveringsoverhaling så sent som i 1991. En opshining, som ingen beboere imidlertid nogensinde blev helt tilfredse med bl.a. på grund af fortsatte fugt- og skimmelskader.

Vandt på alle parametre

Det er bl.a. ledelsen i Østjysk Bolig selv, der har argumenteret og dokumenteret, for, at Landsbyggefonden skulle se perspektivet i den gennemgribende opgaveløsning og ikke mindst i Scandi Bygs projekt, der da også på alle bedømte parametre vandt licitationen ifølge dommerkomiteen:

”Ikke bare har Scandi Byg beskrevet og forpligtet sig til en opgaveløsning, der fuldt og helt lever op til forventningerne og budgettet. På adskillige væsentlige punkter har man lagt ovenpå,” fastslår direktør Allan Søstrøm, Østjysk Bolig. Konkret indebærer projektet altså bl.a. fremtidens lavenergibyggestandard 2020 samt større og bedre ventilerede køkken/alrum og badeværelse m.v. Og derudover leverer Scandi Byg bebyggelsen med et materialevalg og i konstruktioner, der vil kræve et absolut minimum af energi og vedligehold i mange år frem. Ligesom projektet – med landskabsarkitektens assistance - får ros for at fastholde områdets nuværende grønne miljø, kroge og klynger og for at holde byggepladsen åben fem måneder kortere end konkurrenterne. Det sidste betyder færre gener for beboerne og færre udgifter til genhusning for bygherren.

”Desuden har Scandi Byg f.eks. afleveret et projekt, hvori man forpligter sig til en ekstern indeklimacertificering, hvor det ikke var krævet. Men også, hvor der f.eks. bliver niveaufri passage til samtlige boliger af hensyn til handicappede, hvor det ellers kun var krævet i halvdelen af boligerne. Og hvor antallet af netto boligkvadratmeter forbliver de samme som nu, fordi Scandi Bygs tætte og gennemtænkte konstruktioner ikke er tykkere, trods nutidens skærpede isoleringskrav” fortæller Allan Søstrøm.

Ekstraordinær kvalitet

Eller som Dansk Byggeris fagdommer, Jørgen Bach, Arkitema Architects, udtalte til bygherren oven på Scandi Bygs sejr i licitationen:

 “Det, I får her, ser man normalt kun i den dyrere ende af privat boligbyggeri. Det er rigtig god kvalitet.”

Den ros lader Per Rødsgaard hos Scandi Byg andre om at vurdere, hvorvidt er berettiget. 
”I licitationer som denne, hvor prisen er givet, vil jeg vove at påstå, at Scandi Bygs koncept altid bør kunne vinde på kvalitet og knowhow. Bl.a. fordi vi har alle faggrupper repræsenteret inhouse med det velsmurte samarbejde, det giver,” siger han i stedet - med udgangspunkt i Scandi Bygs industrielle byggekoncept, hvor produktionen kører som på samlebånd, og hvor hver en tilknyttet håndværker - uanset fag -nøje kender sin funktion og opgave.

Illustrationer:

A: Det hyggelige gårdmiljø, som Ryhaven tager sig ud nu, rummer allerede i dag tænkes videreført i Scandi Bygs projektløsning. Men byggekvaliteten bliver langt højere og moderne.

B: Scandi Bygs animation af byggeriets fremtidige fremtoning, som man forestiller sig dem i aftensol.

C: Ryhaven version 2.0 kommer desuden til at rumme 50 nye ungdomsboliger.

 

 

Faktabox: Østjysk Bolig udsendte i efteråret 2014 et totalentrepriseudbud for afd.3 Ryhaven vedrørende nedrivning af 11.648 kvadratmeter eksisterende almen tæt/lav boligbebyggelse fra 1960’erne, genopførelse af nye boliger på samme sokler samt etablering af nyt fælleshus. Boligbebyggelsen omfatter 100 boliger af 104 kvadratmeter, 12 boliger af 73 m2 og 12 boliger af 31 m2.

Ydermere skal der opføres 50 nye almene ungdomsboliger af maksimalt 50 m2 pr. bolig.

Kontakt os