Scandi Byg ønsker alle glædelig jul og godt nytår

20 december, 2022

Rundt om hjørnet venter julen og nytåret, og traditionen tro vil vi benytte lejligheden til at gøre status over året og ønske alle en glædelig jul. Trods udfordringer med høje materiale- og energipriser, stigende renter og udskydelser af byggeprojekter har 2022 også på mange måder været et godt år med flere bemærkelsesværdige aktiviteter.

2022 blev desværre et år med turbulente perioder som følge af flere udskudte byggeprojekter, stigende renter og tårnhøje materiale- og energipriser. Vi måtte derfor blandt andet sige farvel til flere dygtige kolleger. Vi måtte også tage afsked med administrerende direktør, Christian Halken, som efter eget ønske valgte at fratræde stillingen i efteråret. Men året har også budt på mange spændende projekter og aktiviteter, som ligeledes vil fortsætte ind i det nye år.

Vi glæder os blandt andet til at komme i gang med det banebrydende Fælledby på Amager, hvor hele bydelen skal opføres i træ som det gennemgående byggemateriale. Scandi Byg skal i første omgang opføre 351 boliger, som bliver både svanemærket og DGNB Platin-certificeret. I starten af det nye år ser vi også frem til at færdiggøre et modulbyggeri bestående af 48 lejeboliger på Færøerne. Byggeriet er Færøernes første svanemærkede byggeri og har allerede en lang venteliste af kommende beboere.

Investering i fjernvarme blev en lokal solskinshistorie
Som mange andre virksomheder blev vi også mærket af de skyhøje gaspriser, da vi hidtil har brugt naturgas til at opvarme to af vores fabrikshaller. Vi har derfor arbejdet målrettet på at finde alternativer til gassen. Og hvad der startede som en investering i fjernvarme, endte med at blive et partnerskab mellem Scandi Byg, Løgstør Fjernvarme og flere lokale virksomheder. Vores fabrikshaller skal nemlig fremover opvarmes med overskudsvarme fra de nærliggende virksomheder, som producerer for meget varme til, at de selv kan nå at bruge det. Ved omlægningen til fjernvarme kan Scandi Byg tilskrives en CO2-reduktion på godt 260 tons om året. Det svarer til at køre 1.674.179 kilometer i en benzinbil, så det er selvsagt en løsning, der er både mere miljø- og omkostningseffektiv.

Nørderi i livscyklusvurderinger og cirkularitet
Bæredygtighed og miljøvenlighed er en del af Scandi Bygs DNA, og derfor arbejder vi hele tiden på at optimere og uddanne os inden for området. Af den grund var det også med stor glæde, at vi i år kunne annoncere, at vi har udarbejdet en ny regnemodel over vores konstruktioner i programmet LCAbyg 5, som gør det muligt for os at yde en endnu mere detaljeret rådgivning om livscyklusvurderinger for bygninger. Med modellen kan vi således langt hurtigere beregne et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug samt dokumentere forskellige materialers miljøpåvirkning og derudfra vejlede bygherre om, hvor der kan spares CO2 i byggeprojektet.

Tidligere på året satte vi også vores byggesystem på prøve, da eksperter fra GXN, der er specialiseret i at udvikle grønne, innovative løsninger til byggebranchen, screenede og evaluerede hele systemet med henblik på at belyse i hvilken grad, vores byggesystem er cirkulært. Den uvildige analyse viste, at en usædvanlig stor andel af Scandi Bygs byggesystem er cirkulær og scorede således topkarakterer i den omfattende undersøgelse. Det er naturligvis et resultat, som vi er meget stolte af, og et felt, vi fortsat vil arbejde videre med i det nye år, så vi kan blive endnu mere cirkulære.

2023 venter spændt forude
Nu ser vi frem til en velfortjent juleferie og glæder os til at tage hul på et spændende 2023. Vi vil fortsat fokusere på byggeriets klimaaftryk og dermed bidrage til at nedbringe CO2 i byggeriet med endnu mere modulbyggeri i træ.

Vi glæder os til at fortsætte udviklingen med vores gode samarbejder og ikke mindst sammen at sætte standarden for fremtidens byggeri ved blandt andet at fokusere på livscyklusvurderinger og dermed bygge miljøvenlige byggerier.

Scandi Byg ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår!