Scandi Byg har produceret moduler til Danmarks to første svanemærkede skoler

28 juni, 2021

I Københavns Kommune har man netop fået opført to midlertidige skoler, som Ajos har været entreprenør på, mens Scandi Byg har stået for at producere modulerne. Det drejer sig om en midlertidig skolebygning dels til de elever, der skal gå på den nye skole på Ørestads Boulevard på Amager, når den står færdig, og dels til eleverne på Kalvebod Fælled Skole. Skolen på Ørestads Boulevard er den første i Danmark med Svanemærket, mens også Kalvebod Fælled Skole nu har fået miljømærkningen.

Scandi Byg har netop produceret i alt 121 moduler, som skal danne rammerne om to midlertidige skoler i Københavns Kommune. Det drejer sig om en midlertidig løsning til Kalvebod Fælled Skole, der består af 54 moduler, samt en bygning til de elever, som skal gå på den nye skole på Ørestads Boulevard på Amager. Den består af 67 moduler med plads til 280 elever plus skolens personale, som skal anvendes frem til 2023, hvor den permanente skolebygning efter planen står færdig.

- Selvom det er to midlertidige skolebygninger, så ligner de til forveksling helt almindelige skoler, der indeholder alt fra klasseværelser og toiletter til køkken og spiserum. På den måde sørger vi for i samarbejde med Ajos, som er entreprenør på projektet og således står for opførelsen og udlejningen af de midlertidige moduler, at eleverne fortsat har rigtig gode undervisningsforhold, mens byggeriet af de permanente skoler står på, lyder det fra projekteringsleder i Scandi Byg, Steffen Møller Barchow.

Begge skoler er opført med nordens officielle miljømærke, Svanemærket. Svanemærket tildeles kun de produkter, ydelser og byggerier, der efterlever mærkets skrappe miljø- og kemikaliekrav, og faktisk er skolen på Ørestads Boulevard den første skole i Danmark, der lever op til kravene.

Fleksibel løsning
Begge løsninger er desuden opført som industrielt fremstillet modulbyggeri, hvilket vil sige, at skolerne er blevet bygget i Scandi Bygs produktion i Løgstør i Nordjylland, hvorefter de er blevet transporteret til de to grunde i Ørestad:

- Modulbyggeri er en oplagt løsning til genhusning af elever, da meget af byggeriet bliver produceret i vores produktion i Løgstør og ikke – som man kender det fra mere traditionelle byggeprojekter – ude på byggegrunden. Det gør både byggeprocessen væsentlig kortere, da byggegrunden kan klargøres, mens skolerne bliver bygget, og samtidig er det til langt mindre støjgene for lærere og elever, forklarer Steffen Møller Barchow og fortsætter:

- Derudover er det også en meget fleksibel løsning, hvor man eksempelvis let kan tilføje et ekstra modul, hvis antallet af elever med tiden skulle vise sig at overstige det forventede. Samtidig vil skolebygningerne også kunne gøres permanente, hvis der på sigt skulle blive behov for det i kommunen.

Ajos har netop afleveret begge skoler til Københavns Kommune. Det sker som en del i det strategiske, længerevarende partnerskab TRUST, der ledes af totalentreprenøren Enemærke & Petersen. Her er der etableret et fast byggeteam, som over en årrække samarbejder omkring forskellige byggeprojekter med henblik på løbende at optimere processerne, så både funktionaliteten og kvaliteten af de færdige bygninger bliver styrket, mens byggeomkostningerne reduceres.   

Du kan læse endnu mere om Danmarks første svanemærkede skole her.

Om projektet:
Bygherre: Københavns Kommune
Totalentreprenør: Enemærke & Petersen Trust
Entreprenør og udlejer: Ajos
Modulleverandør: Scandi Byg
Ingeniør: Dominia og Norconsult
Arkitekt: Kant Arkitekter og Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma
Landskabsarkitekt: Lytt Architecture og Kragh & Berglund

Foto: Ajos