Home.Earth og Scandi Byg opfører etagebyggeri med en planetær og social bundlinje

05 september, 2023

Tidligere på året kunne ejendomsselskabet Home.Earth og Scandi Byg løfte sløret for deres nye samarbejde om byggeriet af 158 boliger i Nærheden ved Hedehusene. Nu er kontrakten underskrevet, produktionen af de godt 200 moduler går snart i gang, og Home.Earth er klar til at afsløre deres økonomiske model for byggeriet, som baserer sig på en planetær og social bundlinje, der også byder på overskudsdeling med beboerne.

I Hedehusene rejser den nye bydel Nærheden sig med hastigt tempo, og på de sidste byggegrunde står der til næste år 158 boliger, som skal sætte nye grænser for cirkularitet, social bæredygtighed og CO2-aftryk. Sådan lyder udmeldingen fra Kasper Guldager, der er medstifter af ejendomsselskabet Home.Earth, som står bag byggeriet.

- Vi er sat i verden for at lave boliger med en planetær og social bundlinje, hvilket betyder, at vi arbejder hen mod boligbyggerier, der ikke blot opfylder gældende lovkrav for klimaaftryk, men som skal ligge under de faktiske grænser, som vores planet kan bære, for at vi ikke tærer på jordens ressourcer. Nærheden er et skridt på vejen i dén retning, og vi håber, at projektet kan blive et eksempelbyggeri for hele branchen, siger Kasper Guldager og fortsætter:

- Etagebyggeriet Nærheden får et klimaaftryk på under seks CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år – altså under halvdelen af grænsen for klimaaftryk i bygningsreglementet. Det kan vi opnå på grund af vores tidlige og tætte samarbejde med Scandi Byg, der bygger på transparente modeller for miljø og økonomi. Samarbejdet betyder også, at vi som de første kan køre med fuld transparens på alle materialer i byggeriet, der bliver eksponeret indvendigt for at sikre et sundt indeklima.

Tager et opgør med lejemarkedet
Foruden at sikre mere klimavenlige boliger og en transparent byggeproces er Home.Earth ligeledes klar til at gå skridtet videre for at leve op til deres egne strenge krav til den sociale bundlinje. Derfor har ejendomsselskabet udviklet en ny model for lejeboliger, der skal skabe social bæredygtighed i et udfordret lejemarked.

- Kigger vi på markedet for lejeboliger i områder som København, er lejepriserne vokset så kraftigt siden finanskrisen, at mange i dag har svært ved at finde fodfæste på markedet. Vi introducerer nu en tredje vej, som hverken er den klassiske ejerbolig eller lejebolig for at bidrage til et mere inkluderende og rummeligt boligmarked. Beboerne i Nærheden vil blandt andet få del i en økonomisk overskudsdeling, for det er nødvendigt at se på alle bæredygtige bundlinjer i fremtidens boligbyggeri og ikke kun de ressourcebesparende tiltag, forklarer Kasper Guldager.

Hos Scandi Byg glæder man sig over at være en del af det fremsynede boligbyggeri, for hos modulproducenten har man gennem mange år opbygget de nødvendige kompetencer, der skal til for at nå i mål med Home.Earths ambitiøse krav til klimaaftrykket.

- Vi har mange års erfaring med boligbyggerier med høje krav til CO2-aftryk og indeklima. Og her egner vores modulbyggerier i træ sig særlig godt. Vi er glade for at være involveret i projektet i Nærheden, hvor bygherre har taget skridtet videre, hvad angår klimaaftryk og den sociale bæredygtighed. Og det er første gang, at vi bygger et seks etager højt boligbyggeri, der formår at have så lavt et klimaaftryk, siger Torben Bloch Nielsen, administrerende direktør hos Scandi Byg og fortsætter:

- Uden et tæt samarbejde med Home.Earth kunne det slet ikke lade sig gøre, for et byggeri af denne kaliber kræver enormt meget tillid og gennemsigtighed. Vi har sat alle vores kompetencer i spil for at få et lavt klimaregnskab gennem optimerede processer og de rette byggematerialer. Og så har vi designet boligerne sammen med bygherre, så de lever op til Home.Earths visioner uden at gå på kompromis med bygbarheden, afslutter Torben Bloch Nielsen.

Nærheden står efter planen færdig i sensommeren 2024 som afslutning på den nye bydel Nærheden ved Hedehusene.