Fra teori til praksis: ”Der står altid en kollega klar til at hjælpe mig”

05 juni, 2024

Hos Scandi Byg er lærlinge en integreret del af hverdagen. Som et led i deres uddannelsesforløb bidrager de aktivt til arbejdsstyrken, hvor de løser en bred vifte af opgaver. Lærlingene tilfører ikke kun værdi til virksomheden gennem deres arbejde, men også gennem deres nye idéer og perspektiver, som udfordrer og fornyer arbejdsprocesserne.

Nicolaj Poulsen og Jonas Bech Schmidt er begge lærlinge hos Scandi Byg, hvor de får lov at omsætte teorien fra deres undervisning til praksis. Nikolaj er i lære som elektriker, og Jonas er i lære som tømrer. Trods deres forskellige fagområder er de og virksomhedens øvrige lærlinge uundværlige i produktionen.

Nicolaj studerer til elektriker på Tech College i Aalborg, men i januar satte han skolebøgerne på hylden og startede som voksenlærling hos Scandi Byg. Efter de første fem måneder som lærling glæder han sig over de mange forskellige opgaver, som han allerede har fået lov at være en del af.

-Jeg kommer rundt i hele virksomheden og får lov at prøve mange forskellige ting. Jeg sætter stikkontakter op, håndterer lampeinstallationer, og når det kommer til ventilation, er det efterhånden udelukkende mig, der står for det. Men selvom jeg allerede har prøvet en masse, ved jeg, at der stadig er meget at lære, fortæller Nicolaj og fortsætter:

- For tiden er jeg i den afdeling, hvor man gennemgår de færdige moduler, inden de sendes ud til kunderne. Her består min opgave i at tjekke elinstallationerne for fejl. Det vil sige, at hvis en sikring går, når kontakten tændes, så skal jeg finde ud af, hvorfor den går og fikse problemet. I den proces ligger der stor læring.

Praktik på deltid

Mens Nicolaj er et af de nyere ansigter i Scandi Byg, har Jonas haft sin daglige gang i produktionshallerne i mere end fire år. Jonas læser på HEG i Aars, men på grund af mén fra en trafikulykke er han i lære på deltid og arbejder fire timer om dagen.

- Da jeg søgte efter en læreplads, fik jeg mange afslag på grund af min særlige situation. Men med hjælp fra min fagforening og kommunen fandt jeg vej til Scandi Byg, som så muligheder frem for begrænsninger – hvilket jeg naturligvis sætter stor pris på, fortæller Jonas.

I øjeblikket er Jonas i vægafdelingen, hvor opgaverne indebærer at isolere og lægge gips på vægskelletterne. Det er især samarbejdet med kollegaerne og muligheden for at tage ansvar, som Jonas sætter pris på.

- Jeg ved, at når jeg møder ind, står der altid kollega klar til at hjælpe mig, hvis jeg har brug for det. Derudover oplever jeg, at jo mere jeg lærer, og jo længere tid jeg er her, desto mere ansvar får jeg, siger han.

Lærlinge er uundværlige

De fastansatte hos Scandi Byg deler en fælles opfattelse af, at lærlinge udgør en væsentlig og uundværlig del af virksomhedens daglige arbejde. Selvom de er i virksomheden for at lære, bidrager de i lige så høj grad med at nytænke eksisterende arbejdsgange og tilføre nye perspektiver til opgaverne.

- Vi sætter virkelig stor pris på vores lærlinge her hos Scandi Byg. Den dynamik, der opstår gennem skiftet mellem skole og praktik, gavner ikke kun lærlingene selv, men i lige så høj grad deres kollegaer og virksomheden som helhed. Vores lærlinge har stort gåpåmod og løser opgaverne rigtig flot, fortæller Henrik Lyndgaard Jensen, produktionschef hos Scandi Byg.