Fra historisk gartnerigrund til Danmarks første svanemærkede ældreboliger

09 december, 2020

Den gamle gartnerigrund på Skjeberg Allé i Høje-Taastrup kan nu bryste sig af at huse landets første svanemærkede ældreboliger, som modulproducenten Scandi Byg netop er ved at færdiggøre. Her har visionen været at skabe et bæredygtigt byggeri med indbydende arkitektur.

30 nye ældreboliger kaldet ”Gartnergården” står inden længe klar til, at de første beboere kan flytte ind på den gamle gartnerigrund, der udover at have lagt navn til de spritnye ældreboliger også har været inspirationskilde til de smukke uderum med et væld af frugttræer og bærbuske.

- Det er glædeligt, at de første svanemærkede ældreboliger i Danmark snart står færdige. Certificeringen er nemlig både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal opholde sig i de nye boliger. Svanemærkets krav skal blandt andet sikre, at beboerne får et godt indeklima, at byggematerialer lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, og at bygningen får en høj byggeteknisk kvalitet, siger Martin Fabiansen, der er direktør i Miljømærkning Danmark og har ansvaret for Svanemærket i hele landet.

Det er boligselskabet AKB, Taastrup og KAB, der i samarbejde med Scandi Byg som delegeret bygherre står bag projektet. Sammen har parterne haft en ambition om at opføre et byggeri ud fra så bæredygtige principper som muligt og samtidig skabe et indbydende miljø for de ældre: 

- Det er en stor milepæl for os og byggebranchen, at landets første svanemærkede ældreboliger netop er bygget. Det er et vigtigt skridt på vejen til et mere bæredygtigt byggeri, og hos Scandi Byg går vi gerne forrest, så beboerne kan få et sundt byggeri, samtidig med at de får rammer, der styrker det sociale fællesskab, siger projektleder i Scandi Byg Paul Donhou.

Gartnergården er bygget som modulbyggeri og består af fire boligblokke i to og tre etager, der rummer de 30 ældreboliger på 64-84 kvadratmeter. Modulerne er bygget i Scandi Bygs produktionshal i Løgstør, hvor produktionen er opbygget efter svanemærket. Herefter er modulerne hejst ind på grunden i Høje-Taastrup. Foruden den bæredygtige og miljøvenlige byggemetode, fortæller Marianne Sejerbo, der er projektleder i KAB, at modulerne skaber en spændende arkitektur med gode udfoldelsesmuligheder:

- Scandi Byg har sammen med Tranberg Arkitekter skabt et virkelig spændende byggeri. Modulerne er nemlig blevet placeret forskudt, så der opstår fremspring og forskellige niveauer, der kan bruges som altaner. Derudover er der ved hjælp af modulernes placering blevet skabt et livligt gårdmiljø. Det er i særdeleshed et kvalitetsbyggeri, der indbyder til mange hyggelige stunder for de ældre.

Udover modulernes placering er der lagt ekstra vægt på at gøre Gartnergårdens facader indbydende. De er derfor beklædt med en særlig skiferbeklædning kaldet Autumn-skifer:

- Facaderne er beklædt med en unik Autumn-skifer fra Sydamerika, der indeholder en masse mineraler, som afgiver et særligt farvespil, der sammen med facadernes træ skaber et varmt udtryk. Det er uden tvivl et af de flotteste byggerier, jeg har set, og som takket være den unikke skifer blot vil blive smukkere med årene, siger Paul Donhou.

Scandi Byg er netop ved at færdiggøre byggeriet, og de nye beboere kan flytte ind 1. februar 2021.

Om projektet
30 svanemærkede ældreboliger
Bygherre: Boligselskabet AKB
Byggeforretningsfører: KAB
Delegeret bygherre: Scandi Byg
Arkitekter: Tranberg Arkitekter og Atelier Lorentzen Langkilde
Landskabsarkitekt: GHB
Bygherrerådgiver: Dominia

Kontakt os