C.F. Møller Architects og Scandi Byg lancerer prisvenligt, arkitektonisk boligkoncept med lavt klimaaftryk

20 september, 2023

C.F. Møller Architects og Scandi Byg er gået sammen om at udbrede mere prisbilligt boligbyggeri med et lavt klimaaftryk til både private investorer og almene boligselskaber med deres nye, fælles boligkoncept Value Living. Ifølge de to parter skal det være lettere for bygherrer at bygge boliger af høj kvalitet, som samtidig tager hensyn til klimaet og økonomien.

Coronakrisen, krigen i Ukraine og høje prisstigninger har de seneste år gjort det mere udfordrende for både private investorer og almene boligselskaber at bygge nye boligbyggerier, som tilgodeser både beboere, arkitekturen og klimaet. Men den tendens vil C.F. Møller og Scandi Byg sammen gøre op med.

De to parter har derfor udviklet et nyt boligkoncept kaldet Value Living, som er prisbevidste boliger, der kombinerer attraktiv arkitektur, økonomisk tilgængelighed og et lavt CO2-aftryk.

- Det almene boligbyggeri har længe været udfordret af forskellige faktorer, og generelt er det blevet sværere at bygge inden for rammebeløbet. Med vores nye boligkoncept gør vi det muligt at bygge inden for rammebeløbet til almene boliger, som samtidig har et lavt klimaaftryk Vi har i tæt samarbejde med C.F. Møller udviklet et modulsystem, som består af basismoduler, der kan kombineres på kryds og tværs og dermed skabe unikke, arkitekttegnede løsninger til konkurrencedygtige priser, siger Flemming Dalgaard, der er salgsdirektør i Scandi Byg, og tilføjer:

- Boligerne er desuden udarbejdet, så de kan certificeres med Svanemærket, og ud fra tidligere gennemførte projekter har vi beregnet, at vores byggesystem alene kan bidrage med op til 48 procent i DGNB-point – afhængigt af aftalen med bygherre kan vi bidrage med endnu flere point. På den måde har vi gjort det let for bygherre at få et certificeret kvalitetsbyggeri.

God arkitektur skal være for alle
Value Living-boligerne er tiltænkt etagebyggerier på op til tre etager og rækkehuse i to plan. Boligerne bygges som modulbyggeri i træ på Scandi Bygs fabrik i Løgstør.  

- God og holdbar arkitektur er ikke kun for dem, der har mange ressourcer. Det skal være for alle. Det er blandt andet noget af det, som vi gerne vil vise med vores nye boligkoncept – at man kan få spændende og flot arkitektur til en fair pris for både investorer, beboere og ikke mindst klimaet. Derfor har vi bygget konceptet op med fokus på menneskers trivsel og miljø samt arbejdet med, hvordan vi kunne lave et basismodul, som kan tilpasses den enkelte grund og bygherres ønsker og behov, men samtidig holde prisen nede, så alle kan være med, forklarer afdelingschef hos C.F. Møller i Aalborg, Søren Tortzen.

Lever op til forventede CO2-grænseværdi i 2029
Selvom Value Living-boligerne skal være økonomisk tilgængelige for de fleste, er der ikke sparet på de klimamæssige ambitioner. Ifølge Flemming Dalgaard får boligerne nemlig et CO2-aftryk på ned til blot 5,5 kg CO2-ækv./m2/år. Det er under den forventede grænseværdi i bygningsreglementet i 2029:

- I Scandi Byg har vi udarbejdet en regnemodel for vores moduler i programmet LCAbyg 5.0, hvor vi hurtigt kan beregne livscyklusvurderinger af vores byggerier og faktisk er i stand til at levere meget detaljerede beregninger allerede i de tidlige faser. Med dette kan vi levere vores boliger med lavt CO2-aftryk på helt ned mod 5,5 kg CO2-ækv./m2/år, hvilket blandt andet skyldes vores præfabrikerede byggemetode, og at boligerne opføres i certificeret træ, siger Flemming Dalgaard. Han suppleres af Søren Tortzen:

- Ved at slå os sammen, udnytter vi styrkerne fra arkitektens visionære blik og producentens erfaring med at bygge effektivt og økonomisk, så vi kan skabe et koncept med tilgængelige og holdbare boliger, hvor vi arbejder ud fra et større fokus på fremtidens klima, afslutter han.