Ryhaven

Ryhaven 1-113, 8210 Aarhus V

Bygherre
Østjysk Bolig
Entrepriseform
Totalentreprise
Arkitekt
Ravn Arkitektur – Ingeniør’ne
Areal
11.700 m² nedrivning og genopbygning, 2.800 m² nybyggeri
I totalentreprisekonkurrence har Scandi Byg a/s vundet opgaven med nedbrydning og genopførelse 124 almene tæt/lave boliger, nyopførelse af 50 ungdomsboliger samt et nyt fælleshus i Ryhaven ved Aarhus.

Den eksisterende rækkehusbebyggelse nedbrydes, så kun fundamenterne står tilbage, og der etableres nye topmoderne og velindrettede boliger i Bygningsklasse 2020 med et minimum af energiforbrug. 

Boligerne er veldipsonerede med kombineret entre/bryggers, gangarealer er minimeret og udnyttet til arbejds-pladser. Inventar er indbygget i vægskiver, hvilket giver et færdigt og gennemtænkt design. Boligernes loft følger det udvendige skrånende tag, og giver dermed varierende rumligheder og spændende kig overalt i boligen. I bygningernes fulde længde etableres træterrasser. I alt nedbrydes og genopføres ca. 11.700 m².

Ungdomsboligerne er brudt op i mindre enheder og placeret rundt i bebyggelsen, og indskriver sig således i familieboligernes skala. Den enkelte bolig er på 50 m² og i 2 etager, og kan således let beboes af 2 individuelle personer, ligesom boligen også kan udgøre en god ramme for et par. Boligerne er veldipsonerede og udnyttet effektivt. Fælleshuset er på 280 m² og er ligeledes i samme arkitektoniske udtryk som boligerne. Huset består af store veldipsonerede fælles rum i sammenhæng med en stor træterrasse, som kan danne rammen for fællesarrangementer for områdets beboere. 

Som noget helt unikt bliver alle boliger indeklimacertificeret, selv om det ikke var et krav i udbudsmaterialet. Det overordnede landskabelige greb i den eksisterende bebyggelse bevares, samtidig med der skabes 100 % tilgængelighed i hele bebyggelsen. 

Scandi Byg vandt totalentreprisekonkurrencen på alle parametre foran 4 andre totalentrepriseteams, og som en af fagdommerne udtalte: ”Det, I får her, ser man normalt kun i den dyrere ende af privat boligbyggeri. Det er rigtig god kvalitet